معرفی گشنیز و خواص درمانی آن
گیاهی است علفی و یک ساله به ارتفاع تقریبی 6 سانتیمتر، ساقههای آن راست، شفاف و نرم و برگهای آن سبز روشن، متناوب، نرم، معطر، درخشان و دندانهدارِ پنجهای هستند. در انتهای ساقه و انشعابات، گل دهنده، گلبرگها سفید در
نویسنده: صمصام صانعی
نام علمی:
Coriandrum sativum L.، نام فرانسه Coriandre و نام انگلیسی آن Coriander میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، گشنیز، گشنیز مزروع، کُزبُره، گشنیج و جَلجَلان آمده است.تیره گیاه:
جعفری Umbelliferaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری:
گیاهی است علفی و یک ساله به ارتفاع تقریبی 6 سانتیمتر، ساقههای آن راست، شفاف و نرم و برگهای آن سبز روشن، متناوب، نرم، معطر، درخشان و دندانهدارِ پنجهای هستند. در انتهای ساقه و انشعابات، گل دهنده، گلبرگها سفید در بعضی موارد صورتی، گلبرگهای بیرونی بزرگتر و دارای دولوب عمیق میباشند. میوهاش (تخم گشنیز) مرکب از دو مریکارپ، مدور، قهوهای مایل به زرد کم رنگ و گاهی موارد صورتی میباشد که با میوه سایر گیاهان دارویی این تیره شباهتی ندارد.طبیعت:
از نظر حکمای طب سنتی، صاحبنظران و کارشناسان گیاهان دارویی عدهای طبیعت آن را سرد و خشک، عدهای خشکی آن را کمی گرم و عدهای دیگر نیز تمام قسمتهای گیاه را گرم میدانند. در ضمن طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت تخم گشنیز سرد و خشک میباشد.رویش جغرافیایی:
در جنوب اروپا، آسیا و مناطق مدیترانهای و در ایران در استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان، کرمانشاه و بوشهر انتشار دارد. در ضمن به صورت پرورشی نیز در اغلب کشورها کاشته میشود.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در آن: کوریاندرول، اکسالیک اسید، کلسیم، ویتامینهای C و A، روغنهای چرب، یالینالول، ژرانیول، پی نن، فلاندرن، دی پنتن، ترپینن، سیمن، بورنئول، تانن، مالیک اسید، کلرایدها، فسفات آهک و غیره در آن مشخص شده است.
بخش مورد استفاده:
ساقه، برگ و تخمنحوه مصرف:
به طور معمول ساقه و برگ گیاه را به صورت خام یا پخته استفاده میکنند. در طب سنتی خشک شده ساقه، برگ و تخم گشنیز به صورت دم کرده یا جوشانده کاربرد دارد و برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آنها را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.خواص درمانی گشنیز:
تسریع کننده در بیرون ریختن دانههای آبله و سرخک، مسکن و آرامبخش، خوابآور و نشاطآور، ضد تب و خوشبوکننده، محرک و تقویت کننده معده، تنظیم کننده عادت ماهیانه و دفع کننده کرمهای معده و روده، ضد باکتری و ضدعفونی کننده، معرق و بادشکن، اشتهاآور و تقویت کننده لثهها، صفرابر و تقویت کننده مغز میباشد. در ضمن برای نفخ معده، اسهال، زکام، جوشهای داخل دهان، سرفهها، نفس تنگی، تهوع، تشنگی، خارشهای پوستی، بیماریهای عفونی، تبهای رودهای، التهاب معده، خونریزی لثه و درد سینه نیز مفید است.تذکر:
زیادهروی در مصرف گشنیز باعث نوعی مستی توأم با خستگی شده و در مواردی شخص به خوابی عمیق فرو میرود و در ضمن ایجاد گنگی و بیحسی، ضعف و بی حالی، ضعف دید چشم، ضعف نیروی جنسی و اختلال در عادت ماهیانه مینماید. در ضمن زیادهروی در مصرف اسانس گشنیز مرگآور میباشد.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}